Fotografen op reis.

Camera

Het grootste deel van de kwaliteit van de foto, hangt toch wel af van de camera die jij gebruikt. Want het verschil tussen een spiegelreflex-camera en de camera van je mobiel, is enorm groot.  En het hoeft echt niet gelijk een spiegelreflex te zijn. Want met een compacte camera kan je ook prima foto's maken, het ligt er natuurlijk ook aan wat voor één je koopt. Mocht je echt even geen geld hebben voor een camera, maar wilt al wel graag starten met je blog, dan is een iPhone (6(s) of hoger een prima oplossing, de foto zal er misschien minder mooi uitzien, wanneer je hem op de laptop bekijkt, maar het is een begin.

Licht
Licht is enorm belangrijk in je foto. Mensen die op je blog kijken willen graag goed kunnen zien wat het product/look/outfit is, en hoe het eruitziet. Je wilt graag de kleur goed over laten komen op de foto. Heb jij een te donkere foto, dan lijkt de kleur automatisch ook anders. Maar daarvoor is het licht dus erg belangrijk. Naast het feit, dat als jij een donkere foto hebt, dat je meestal een lelijke ruis op die foto ziet. Maar ook is het scherp stellen van de foto veel lastiger wanneer je niet goed genoeg licht hebt. Het beste licht wat je kunt gebruiken is daglicht. Je krijgt dan het normaalste licht wat je kan krijgen, en geen rare gele kleur, of een andere kleur, van het licht als je neplicht gebruikt. 

Scherp stellen
Op het moment dat jij iets wil laten zien, dan moet het ook duidelijk zichtbaar zijn. Maar als je je camera niet goed scherp stelt krijg je veel te onscherpe, wazige, foto's. Dan lijkt het net alsof je onder water naar iets zit te kijken. Je kan dan niet meer lezen wat er op het product staat, of bij een make-uplook kan je niet goed zien welke kleuren er zijn gebruikt, hoe de overgang van kleuren is, het is gewoon niet te zien. Dus wees niet te snel met je foto's maken, en kijk altijd direct even je foto's terug. Ben je er tevreden mee, en zie je dat alles scherp is enzovoort? Dan kan je ze overzetten op je laptop/computer.

Achtergrond 
De achtergrond van de foto is belangrijk om de sfeer weer te geven, van hetgeen je fotografeert. Het is belangrijk om niet altijd mensen op de voorgrond te plaatsen.

Kleur
En dan over de kleur van de foto zelf. Stel je hebt een foto van eenachtergrond gemaakt, maar helaas is je foto nogal dof geworden. De kleuren zijn niet genoeg zichtbaar, want je wilt dat ze opvallen. Wees er dan niet bang voor, om een bewerk-programma even te openen en de kleur wat levendiger te maken. Iedereen bewerkt wel eens wat aan zijn of haar foto's. Ook bij het bloggen, want iedereen wilt zo goed mogelijke foto's leveren.

Op je blog
Dit is even iets kleins. Want ik zie vaak op blogs dat ze de foto's die ze hebben gemaakt, heel klein op hun blog zetten. Wat een zonde! Je wilt iets laten zien, dan heb je niet zoveel aan de kleine versie van je foto. Zet hem lekker groot in je artikel. Laat zien waar je trots op bent, wat je hebt gemaakt. Mensen zullen zich meer in je foto boeien, en het artikel ook sneller helemaal lezen.

Contrast
Net als bij kleur kan je wel eens iets aanpassen bij je contrast. Het maakt het er meestal wat mooier op. Het geeft de foto iets meer schaduw, en sommige plekken juist iets meer licht. Maar let daar wel mee op. Een beetje meer contrast kan soms voor wonderen zorgen, maar te veel is echt not-done bij een blog foto. Voor mij persoonlijk vind ik het dan weer niet mooi. Meestal hoef je dit niet aan te passen als je een goede camera hebt. Maar zo nu en dan vind ik het wel eens nodig, ook bij mijn foto's en dan bewerk ik ze een beetje.

Reactie schrijven

Commentaren: 0